Windows 10 Ayarlar uygulaması Nasıl sıfırlanır







Windows 10 , klasik Kontrol paneli programının modern bir türü olan Ayarlar uygulaması ile birlikte gelmektedir. Microsoft, Windows 10’daki tüm Kontrol Panelini Ayarlar uygulamasıyla değiştireceğini

açıkladığında , hiç kimse şirketin bu hedefe ulaşmasının beş yıldan daha uzun süreceğini düşünmedi. Windows 10 için özellik güncellemeleri yayınlandığında bazı Klasik Denetim Masası uygulamaları Ayarlar uygulamasına taşındı. Modern Ayarlar uygulaması , hem dokunmatik ekranlı cihazlarda hem de masaüstü bilgisayarlarda fare ve klavye ile klasik kontrol paneli yerine kullanılabilen evrensel bir uygulamadır ve Windows 10’u yapılandırmak için seçenekler sunan sayfalardan oluşur. Görünen o ki Microsoft, bir süre sonra klasik Denetim Masası’nı tamamen kaldıracaktır böylece de kullanıcılar tüm özelleştirme görevleri için Ayarlar uygulamasını kullanmak zorunda kalacaklar.

Ayarlar uygulamasını fabrika ayarlarına döndür

Windows 10 sürüm 2004’ten başlayarak, Microsoft, Ayarlar uygulamasını sıfırlamak için gizli bir yöntem ekledi. Uygulama düzgün çalışmıyorsa veya hiç başlamıyorsa sıfırlamak yararlı olabilir. Bu sıfırlama işlemini mesela düzgün çalışmayan Microsoft Mağaza uygulamasını sıfırlamaya benzetebiliz gel gelelim Ayarlar uygulaması ; Ayarlar – Uygulamalar – Uygulamalar ve özellikler kısmında yeralmadığı için sıfırlama biraz daha farklı bir yerden gerçekleştirilmektedir.

1. Sol alt köşedeki Windows ikonuna tıklayın Açılan menüde Ayarlar ikonuna sağ tıklayın ve Diğer kısmından – Uygulama ayarlarını seçin.

2. Yeni açılan sayfada kaydırma çubuğunu aşağıya doğru kaydırın ve Dip kısma yakın bir yerde yeralan Sıfırla butonuna tıklayın. Bir uyarı penceresi belirecek ve “Bu uygulamanın bu cihaz üzerindeki verilerini, tercihleriniz ve oturum açma ayrıntılarınız da dahil olmak üzere kalıcı olarak siler” yazısı çıkacaktır. Sıfırla butonu ile ayarlar uygulamasını sıfırlayabilirsiniz.

Eğer sizde Ayarlar uygulaması başlat menüsünde yeralmıyorsa bu durumda aramaya “Ayarlar” kelimesini yazın ve çıkan ayarlar uygulaması ikonuna Sağ tıklayıp Uygulama ayarları kısmını seçin.

Üsttekilere ek olarak Powershell kullanarak ta Ayarlar uygulamasını sıfırlayabilirsiniz. bunun için yönetici yetkilerinde çalıştırılmış Powershell konsolundan aşağıdaki komutlardanbirini vermeniz yeterlidir.

Get-AppxPackage *windows.immersivecontrolpanel* | Reset-AppxPackage}

yada

& $manifest = (Get-AppxPackage *immersivecontrolpanel*).InstallLocation + 'AppxManifest.xml' ; Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $manifest

Üstteki kodlardan ilki sadece Windows 10 Sürüm 20175 te çalışmaktadır. ikincisi ise eski sürümlerde de ayarlar uygulamasını sıfırlamaktadır. Komut uygulandıktan sonra Windows 10 u yeniden başlatmanız gerekir.

– Windows 10 ayar sayfalarına erişimi engelleyin Burada

– Windows 10 kilit ekran resmi değiştirilemesin Burada

– Windows 10 da sağtuşa ayarlar menüsü ekleyelim Burada

– Windows 10 Ayarlar sayfasına kısıtlama getirelim Burada

– Ayarlar uygulaması ile DNS değiştirelim Burada

– Windows 10 da Ayarlar uygulaması ile Font işlemleri Burada

– Ayarlar uygulamasındaki sayfaları gizleyelim Burada

– Görev çubuğu ayarlarını değiştiremesinler Burada

– Windows 10 işlem merkezi ayarlarını yedekleyelim Burada